fbpx

Tapaus Freud

– lukudraamaesitys

Teksti, näyttelijät, tyhjä tila, viisi harjoitusta.

Lukudraamassa ei tarvita lavasteita, valoja, pukuja, eikä rekvisiittaa. Näyttelijät esittävät teoksen eläytyen luettuun tekstiin. Näillä elementeillä näytelmä alkaa elää ja koskettaa.

Israelilaisen näytelmäkirjailijan Savyon Liebrechtin Tapaus Freud kertoo Sigmund Freudin ja hänen omaisuuttaan hoitamaan määrätyn natsivirkailijan suhteesta.

Sigmund Freud on 82-vuotias, syöpäoperaatiosta toipuva vanhus, kun natsi-Saksa valtaa Itävallan ja Freudin kotikaupungin, Wienin 1938. Freudin omaisuuden ”varainhoitajaksi”asetetaan kunnianhimoinen Itävallan natsipuolueen jäsen, herra Wald. Freud ja hänen koko perheensä ovat kuolemanvaarassa. Itävallasta pois päästäkseen heidän on saatava natsipuolueen lupa.

Tapaus Freud on tositapahtumiin perustuva monitasoinen trilleri. Miten ihmeessä hauras vanha mies pystyy manipuloimaan voimansa tunnossa olevan vastustajan? Freudin perheen uhkarohkea heittäytyminen pelissä natseja vastaan sisältää riskin sekä elämän että omaisuuden menettämisestä. Peli on kovaa ja siinä pärjätäkseen ihmisellä pitää olla sisua, röyhkeyttä ja kylmäpäisyyttä. Freudilla on ainakin yksi valtti hihassaan: vain hän voi tietää, miten paljon aikuinen mies kaipaa isähahmon hyväksyntää. Rakkautta?

Vain yksi esitys ma 5.12.2022 klo 18.00
Ei pääsymaksua. Varaa paikkasi sähköpostitse teatteri@jurkka.fi
Esityksen kesto: 1 tunti 45 minuuttia (sisältäen väliajan), keskustelutilaisuus esityksen jälkeen.

Kirjoittanut: Savyon Liebrecht
Ohjannut: Taru Mäkelä
Näyttämöllä: Jukka Voutilainen, Sonja Salminen, Kasimir Baltzar, Marc Gassot, Nika Savolainen, Lena Labart, Jouko Puolanto ja Jari Virman.
Käännös: Raija Talvio
Tuotanto: Lukudraama-teatteri Sanat ja Teatteri Jurkka

Savyon Liebrecht (s. 1948) on kirjoittanut lukuisia palkittuja novelleja, romaaneja, tv-käsikirjoituksia ja näytelmiä. Hänen näytelmiään on esitetty ympäri maailmaa. Liebrecht käsittelee usein teoksissaan poliittisten ja sosiaalisten tapahtumien vaikutuksista ihmissuhteiden ja perheen kautta. Hänen näytelmistään on Suomessa esitetty aiemmin Hannah ja rakkaus.

5.12.2022
18:00

VARAA LIPPU (à 0 €)