fbpx

Emmi Jurkan Säätiö

Emmi Jurkan Säätiön tarkoituksena on tukea teatteritaidetta ja -harrastusta sekä nuoria näyttelijöitä heidän teatteritaiteeseen liittyvissä pyrkimyksissään, mitä tarkoitusta se toteuttaa luovuttamalla Vironkatu 7:ssä sijaitsevan teatterihuoneiston Teatteri Jurkan käyttöön. Säätiö järjestää myös vuosittain Taiteiden yönä ohjelmaa Teatteri Jurkassa.

Säätiöllä on oikeus ottaa vastaan lahjoituksia ja testamentteja.

Emmi Jurkan Säätiön hallitukseen kuuluvat vuonna 2019 Ville Sandqvist, Timo Jurkka, Laura Jurkka sekä Oskar Sandqvist.

TEATTERI JURKKA

Suomen ainoa ammattihuoneteatteri, Emmi ja Vappu Jurkan vuonna 1953 perustama Teatteri Jurkka, on toiminut samassa huoneessa Helsingin Kruununhaassa vuodesta 1954.

Jurkan ohjelmistossa korostuu teatteritilan intiimiys. Teatteri Jurkassa on tuotettu merkittäviä kotimaisia kantaesityksiä kuten Heini Junkkaalan, Rosa Liksomin, Pasi Lampelan, Juha Jokelan ja Laura Ruohosen nykynäytelmiä sekä klassikkotulkintoja muun muassa Maria Jotunin, August Strindbergin ja William Shakespearen teksteistä.

Suomen Teatterit ry valitsi Jurkan Vuoden teatteriksi vuonna 2013. Valintaperusteissa todetaan muun muassa, että Teatteri Jurkka on onnistunut sinnittelemään 60 vuoden ikään persoonallisena, omalaatuisena ja itsenäistä linjaa toteuttavana huoneteatterina. Sen intiimi tila on muodostunut vahvuudeksi, joka nostaa näyttelijän työn intensiiviseen lähikuvaan, jolloin ollaan tämän taidemuodon perimmäisten kysymysten äärellä.

Jurkan näyttämö on pieni, mutta laajenee tarvittaessa kuin maailmankaikkeus. Se on ollut milloin luoto ulkosaaristossa, milloin ylellinen olohuone Westendissä, niin moderni toimisto kuin Peer Gyntin tai Hamletinkin maailma. Teatteri Jurkassa näyttelijä on aina lähikuvassa ja jokainen katsoja on aitiopaikalla.

 

JURKAN HISTORIA KIRJOISSA JA KANSISSA

Jurkan historia on koottu kirjaan Jurkka – teatteri huoneessa, jonka on toimittanut Kaarina Kytömaa. (Like 2003, ISBN 952-471-298-2). Kirja on myynnissä teatterilla ja kirjakaupoissa.

Tervetuloa teatteriin!