fbpx
Suomalaiset näytelmäkirjailijat saavat puheenvuoron, kun Teksti järjestää yhdessä Teatteri Jurkan kanssa Kotimaisen näytelmän festivaalin 4.-6.11.2021.

Näytelmäkirjailijayhteisö Teksti järjestää nykynäytelmään keskittyvän Kotimaisen näytelmän festivaalin jo kahdeksatta kertaa. Festivaalin tarkoitus on tehdä näytelmäkirjailijan työtä tunnetuksi yleisölle, tuoda esiin nykynäytelmiä sekä tarjota ammattilaisille mahdollisuus kollegiaaliseen kohtaamiseen.

Festivaalin teemana on tänä vuonna hauraus. Tuo moneen suuntaan avautuva käsite kuvaa niin näytelmää taiteenlajina kuin pandemian ja ekologisen hätätilan keskellä elävää maailmaa teatterin ympärillä. Samalla hauraus ei ole vain särkyvyyttä, vaan huokoisuutta ja omien rajojen tunnistamista, uudenlaista asettumista suhteisiin ihmisten ja muiden olentojen kanssa.

Festivaaliohjelmistossa on tänä vuonna muun muassa monologiesityksiä, Apuraha ja tunteet -kyselyyn perustuva lukudraamaesitys, paneelikeskusteluja sekä ranskalaisen näytelmäkirjailija Penda Dioufin masterclass-luento.

Tapahtumat myös striimataan. Tarkempi ohjeistus julkaistaan festivaaliviikolla.

Tervetuloa mukaan Teatteri Jurkkaan!

Liput

Liput esityksiin ovat maksuttomia (à 0 €).
Lippujen varaus tapahtuu sähköpostilla osoitteeseen iida.rekonen@jurkka.fi otsikolla “KNF ILMOITTAUTUMINEN” lisäksi viestiin merkitään päivämäärä, jota varaus koskee. Lippujen varaus päättyy aina kello 15:00 esitystä edeltävänä päivänä (torstain varaukset keskiviikkona, perjantain varaukset torstaina ja lauantain varaukset perjantaina). Varaus koskee aina päivän koko ohjelmaa.

Yleisöllä on mahdollisuus lunastaa lippu (à 0 €) Teatteri Jurkan lämpiön baarista ennen illan ohjelmaa mikäli katsomossa on tilaa.

HUOM! Kaikki illat on TÄYTEEN VARATTUJA, mutta suosittelemme halukkaita tulemaan vielä kysymään ovelta peruutuspaikkoja. Pyrimme saamaan kaikki halukkaat mahtumaan mukaan salin istumapaikkojen sallimissa rajoissa.

OHJELMA

Torstai 4.11. / TÄYTEEN VARATTU

KLO 18:00 AVAJAISET
Avajaispuheenvuoro: Teksti-yhteisön edustajat

KLO 18:15 LUKUDRAAMA: APURAHA JA TUNTEET
”Hän oli hyvin vastahakoinen heräämään tällaisesta onnen unesta, ottamaan huomioon ne onnettomat tosiasiat, jotka liittyivät tähän lahjan saantiin, ja kesti jonkin aikaa ennen kuin hän suostui alistumaan niihin.” Jane Austen: Järki ja tunteet (suom. Aune Brotherus)

Apuraha ja tunteet on näytelmä apurahan hakemisesta, saamisesta ja kielteisen päätöksen vastaanottamisesta. Teos perustuu 55:n taiteen- ja tieteentekijän kokemuksiin apurahoihin liittyvistä ristiriitaisista tunteista. Se piirtää anonyymien todistajanlausuntojen avulla läpileikkauskuvan erään prekaarin ryhmän yhteiskunnallisesta tilanteesta – vihasta, riemusta ja syyllisyydestä sekä työn ja toimeentulon rakenteista, jotka vaativat yksilöiltä omien tunteiden jatkuvaa työstämistä. Näytelmä on tunnepuheen kunnianpalautus ja samalla ehdotus siitä, miten näytelmäkirjallisuus voi kääntyä tutkimaan omia yhteiskunnallisia olemassaolon ehtojaan.

Teksti: Klaus Maunuksela
Ohjaus: Sini Pesonen
Esiintyjät: Juho Keränen, Kaisa Leppänen, Hanna-Kaisa Tiainen, Pietu Wikström

Tukijat: Kauppaneuvos Otto A. Malmin lahjoitusrahasto, näytelmäkirjailijayhteisö Teksti

KLO 19:15 KESKUSTELUTILAISUUS. Raha, prekaarisuus ja näytelmäkirjailijan taide
Keskustelijoina päätoimittaja, kirjallisuudentutkija Taija Roiha, näytelmäkirjailija Sami Keski-Vähälä sekä Apuraha ja tunteet -teoksen kirjoittaja Klaus Maunuksela.

Perjantai 5.11. / TÄYTEEN VARATTU

KLO 18:00 TOISEN PÄIVÄN AVAJAISPUHEENVUORO
Avajaispuheenvuoro: Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat 100 vuotta, Sami Keski-Vähälä

KLO 18:15 LEA-PALKINTOFINALISTIEN LUKUDRAAMAT
Katkelmia vuoden 2021 Lea-palkinnon finaaliin valituista näytelmistä lukudraamana.

Ohjaus: Asko Halonen

Vuoden 2021 Lea-palkintofinalistit ovat:
Michael Baran – Hitler ja Blondi
Markku Haussila – Scream – The Love Story
Taina Latvala – Kekkosen tytär
Otto Sandqvist – Magnum

Lukudraamojen jälkeen keskusteluja näytelmäkirjailijoiden kanssa. Haastatteluja moderoi Lea-esiraadin jäsen, vastaava päätoimittaja Riina Maukola (Teatteri+Tanssi&Sirkus -lehti)

KLO 20:00 DRAMA SLAM!
Näytelmäkirjailijat lukevat omia tekstejään, aina siihen saakka, kunnes gongi lyö.
Gongi-mestari: Liila Jokelin

Lauantai 6.11. / TÄYTEEN VARATTU

KLO 13:00-16:00 PLAYWRIGHT’S MASTERCLASS SERIES 2021: Penda Diouf / TÄYTEEN VARATTU
organized by Teksti, New Play Programme UNO and Nordic Drama Corner
Keskustelu tapahtuu Zoomissa englanniksi, osallistujille on toimitettu erikseen linkit ja materiaalit etukäteen.

KLO 18:00 JOHDANTO: MONOLOGI MEIDÄN AIKANAMME
Viime vuosina Suomessakin on etsitty uusia monologeja tiheään. Mistä muusta kuin koronapandemiasta tämä kertoo, entä millaisia ääniä, muotoja ja sisältöjä nykymonologeista on löydettävissä? Mikä monologi ylipäätään on? Keskustelun moderoi Marie Kajava.

KLO 19:00 KOLME UUTTA MONOLOGIA LUKUDRAAMOINA
Keväällä Kotimaisen näytelmän festivaalille etsittiin uusia, kantaesittämättömiä monologeja. Avoin monologihaku oli menestys, ja raati sai luettavakseen yli 60 monologiehdotusta. Esiraati valitsi seuraavat kolme teosta osaksi festivaalin ohjelmistoa:

Maija Muinonen – HUHHUH MIKÄ SUIHKULÄHDE
Dramaturgi: Marie Kajava
Ohjaus: Essi Rossi
Näyttelijä: Milla Kangas

Niina Miettinen – PUTOAMINEN
Dramaturgi: Pipsa Lonka
Ohjaus: Kaisa-Liisa Logrén
Näyttelijä: Marjaana Kuusiniemi

Henri Tuulasjärvi – MONOLOGI VÄLITTÄMISESTÄ
Dramaturgi: Marie Kajava
Ohjaus: Essi Rossi
Näyttelijä: Geoffrey Erista

 

4.11.2021 — 6.11.2021
18:00

VARAA LIPPU (à 0 €)