fbpx

Juhlaohjelmanjulistus

I

Teatteri jurkka on nykyaikainen teatteri, jonka juuret ovat Emmi ja Vappu Jurkan luomassa huoneteatteriperinteessä. Teatteri Jurkka kunnioittaa menneisyyttään ja arvostaa historiaansa mutta teatterin sydän ja sielu ovat tässä päivässä, esityshetkessä, silmät huomisessa ja tulevassa.

Jurkka on taiteen, taidon ja taituruuden tyyssija. Jurkalle taide on taitamista: osaamista, kykenemistä ja pystymistä. Taide on taitoa, taituruutta, jota yleisö haluaa nähdä. Jurkassa kohtaavat omaääniset tekijät ja uteliaat katsojat, erilaiset ihmiset ja maailmat. Jurkassa jokainen ilta on ensi-ilta.

II

Jurkka on näytelmäkirjailijoiden teatteri. Jurkka etsii kiinnostavia dramaatikkoja ja tekee rohkeasti monipuolisia ohjelmistovalintoja. Jurkassa kirjailija on esityksen ensimmäisen siemenen kylväjä. Kaikki tekevät töitä sen eteen, jotta kirjailijan sanoman ydin, tilanteet ja tarina, näytelmän väite ja probleema kirkastuvat ja välittyvät.

Jurkka kutsuu ja löytää teatteriinsa maan parhaat tekijät. Jurkka houkuttelee kansan rakastamia, tunnettuja taiteilijoita kuin myös vasta kukkaan puhkeamassa olevia noviiseja, joita yleisö ei vielä tiedä haluavansa. Jurkassa ohjaaja voi kokeilla rajojaan, näyttelijä antaa kaikkensa ja toteuttaa intohimonsa.

Jurkka rakastaa katsojiaan. Jurkalle hyvän teatterin ystävät ovat tärkeitä ja toiminnan elinehto. Jurkassa katsoja voi antautua ja heittäytyä. Hän voi luottaa esitysten korkeaan laatuun, teatteriin, joka synnyttää ajatuksia, haastaa ja viihdyttää.

III

Jurkan henki ja taiteellinen taso ovat jo käsitteitä. Jurkassa halutaan tehdä ja nähdä teatteria, jota ei muualla tehdä, eikä nähdä. Innostuksesta ja teatterintekemisen palosta syntyy aina merkittävää teatteria, omaäänistä, rehellistä.

Jurkka elää alati muuttuvassa maailmassa luoden nahkansa uudelleen vuodesta ja esityksestä toiseen. Teatteri kulkee kohti 70-vuoden hämmästyttävää ikää vahvempana ja vakaampana kuin koskaan.

Jurkan visio on olla Suomen merkittävimpiä ja arvostetumpia teattereita myös 70 vuoden kuluttua.

Jurkan juhlavuoden esite (pdf).

Tuomas-Parkkinen-potretti

LISÄTIEDOT
Jurkan teatterinjohtaja
Tuomas Parkkinen
tuomas.parkkinen@jurkka.fi