fbpx

Taiteiden yön Kino Jurkka: Kaksi Vihtoria

Taiteiden yönä jo perinteeksi muodostunut Kino Jurkka esittää Nyrki Tapiovaaran ohjaaman farssielokuvan Kaksi Vihtoria (1939), jossa Eino Jurkka ja Arvi Tuomi (Emmin veli) lietsovat toisensa Vihtoreina hurjaan vauhtiin!

Välitysliikkeen johtaja Vihtori Rantamo (Eino Jurkka) pääsee hummailemaan, kun hänen määräilevä vaimonsa lähtee maalle ostamaan kartanoa. Vihtori juhlii ystävänsä Vihtori Hiltusen (Arvi Tuomi) kanssa varieteeravintolassa. Päivän svengaavat iskelmät ja alkoholi saavat kaverukset kerrassaan riehakkaaseen tunnelmaan ja väärinkäsitykset seuraavat toisiaan.

Helsingin Sanomien arvostelija näki elokuvassa ”hieman liian runsaasti ’hyvää’ yhden farssin puitteissa” ja jatkoi: ”Täysin kiinteää ja loogillista juontahan ei tällaisessa farssi-ilottelussa tosin vaaditakaan, sen tarkoituksenahan on yksinomaan katsomon huvittaminen, ja siinä suhteessa elokuva hyvin täyttääkin tehtävänsä.

Satakunnan Kansa sen sijaan totesi ”että se on heikonlainen näyte suomalaisesta farssityylistä sikäli kuin tässä yhteydessä sopii edes yhtenäisestä tyylistä puhuakaan. Ote ei näet ole kertakaikkiaan todellinen eikä epätodellinen, se on pitkin linjaa yksinomaan yksityisen näyttelijätyön varassa, eikä tunnu kulkevan määrätietoisen ohjaajatyön raiteita.

Ja toisaalta, jo vuonna 1977 Helsingin Sanomien mukaan Kaksi Vihtoria oli yhä ”aivan vertailukelpoinen elokuva minkä tahansa ulkomaisen saavutuksen kanssa. Ei tämän katselussa tarvitse häpeillä minkään Howard Hawksin tai muiden komediaohjaajien kuuluisuuksien rinnalla.

Tule siis ja muodosta oma mielipiteesi! Ennen näytöksen alkua elokuvan tuottajan, käsikirjoittajan, kuvaajan ja leikkaajan Erik Blombergin poika Erkka Blomberg sekä Laura Jurkka tarinoivat elokuvan taustoista. Ja elokuvalle saamme tietenkin myös oman kommenttiraidan!

Taiteiden yön Kino Jurkan tarjoaa Emmi Jurkan säätiö. Tilaisuus on yleisölle maksuton. Koska Jurkan katsomo on pieni, varaathan paikkasi etukäteen sähköpostitse teatteri@jurkka.fi tai puhelimitse p. 09 135 6166 (ark. klo 12-16).

15.8.2019 — 15.8.2019
19:00