fbpx

Häiriö

Käsikirjoittaja Raisa Omaheimo ja ohjaaja Elina Kilkku työryhmineen kutsuivat omakohtaisia mielen häiriöitä kohdanneita kertomaan elämästään, ja kymmenet ihmiset vastasivat kirjoituskutsuun. Esitykseen valitut kertomukset ovat inhimillisiä ja tarkkanäköisiä, ne näyttävät häiriöiden painon, sekä sen mitä häiriön kanssa eläminen voi opettaa. Häiriö yhdistää kirjoittajien tarinat tietokirjallisuuteen, journalismiin ja tutkimustietoon.

Häiriö on hämmentävä ja hurja yhdistelmä syvästi henkilökohtaista ja pamflettimaisen poliittista. Tyylillisesti se sinkoilee dokumenttiteatterin, symbolismin, luentoperformanssin ja jonkin täysin uudenlaisen ja häiritsevän välimaastossa.

Tekijöiden edellinen esitys Läski nosti lihavuuden ja kehofasismin yhteiskunnalliseksi puheenaiheeksi ja keräsi loppuunmyydyt salit ympäri Suomea. Häiriö koskettaa, vapauttaa ja laajentaa käsitystämme “normaalista”.

Esitys käsittelee aiheita, jotka voivat järkyttää herkkiä katsojia.

”Tervetuloa pääni sisään. Tarvitset taskulampun, olen pimeä.” 

Käsikirjoitus: Raisa Omaheimo
Ohjaus ja dramaturgia: Elina Kilkku
Esiintyjät: Raisa Omaheimo ja Kati Palokangas
Skenografia ja äänisuunnittelu: Tomi Flyckt
Valosuunnittelu: Saku Kaukiainen
Tuottaja: Kati Palokangas
Kesto: 1 h 20 min (ei väliaikaa)

Esityksessä käytetään välkkyviä valoja ja kovaa ääntä.

Elina Kilkun ohjaama esitys on löytänyt oikean taajuuden. Se on myötätuntoinen muttei lässy, se näyttää ihmisten tuskan, mutta jättää heidät tarpeeksi kunnioittavan etäisyyden päähän, jottei esityksestä tule tirkistelyä. Esityksen keskeisin väite on se, että mielenterveyshäiriöt ovat erottamattomasti osa suurempaa kuviota. Yhteisö määrittelee ne.HS, Maria Säkö 28.1.2018

27.1.2018 — 8.3.2018
19:00

Elina Kilkku

Osta lippu