Sijaintisi: Etusivu > OHJELMISTO > ARKISTO > RIKOS JA RANGAISTUS
 

Fjodor DostojevskiRikos ja rangaistus

Helsingin ensi-ilta 16.9.2015

Tuomo Rämön ohjauksessa Dostojevskin menestysteos on riisuttu kaikesta ylimääräisestä. Jäljellä on Teatteri Jurkan intiimi näyttämö, yksi näyttelijä ja kysymys siitä, mikä on hyvä ihminen ja miten tätä elämää pitäisi elää.

Köyhä ylioppilas Raskolnikov aikoo ryöstää ja murhata panttilainaajan. Hän perustelee tekoaan sillä, ettei panttilainaaja ole hyvä ihminen vaan pikemminkin täi, joka riistää toisia. Teko myös vapauttaisi velkakierteestä Raskolnikovin ja hänen perheensä.

Esitys seuraa Raskolnikovin kuumeista kujanjuoksua läpi Pietarin. Teon seuraukset vainoavat vainoharhoihin asti ja syyllisyydentunto työntyy esiin väkisin.

Raskolnikovin sekä moneen muuhun rooliin heittäytyy Jurkan kevään 2015 menestysteoksessa Oikeusjutussa sekä Andriy Zholdakin Anna Kareninassa nähty loistava Markus Järvenpää.

Roolissa: Markus Järvenpää

Ohjaus ja dramatisointi: Tuomo Rämö

Äänisuunnittelu: Hannu Hauta-aho

Valosuunnittelu: Petri Suominen


Kesto: n 1h 50 min (ei väliaikaa, esityksessä on teetarjoilu)


ESITYKSET

Syyskuu
16 / 17 / 18 / 19

Esitykset klo 19:00

”Rikos ja rangaistus näyttää pienimuotoiselta mutta paljastuu suureksi. Sen takia kannattaa matkustaa kulttuuripääkaupunkiin kun esityksen taas jatkuvat. / Tekijät tuntevat Rikoksen ja rangaistuksen maaston niin hyvin, että näyttämöllä vallitsee parhaimmillaan flow, tarinan kerronnan pakottomuus vie mukanaan”

Maria Säkö, Helsingin sanomat 6.8.2011


”Dostojevskin klassikkoa ei modernisoida pakotetusti, mutta romaanista ja sen henkilöistä on raaputettu esiin nykyhetki. / Järvenpää on hämmentävän vaikuttava näyttelijä, ja hän pääsee nyt näyttämään myös koomikon ja muusikon taitonsa.” 

Eeva Kemppi, Teatteri-lehti 5/2011


”Rikos ja Rangaistus on Dostojevskin alkuperäisteoksen henkinen, mutta teatterillisesti raikas, intensiivinen ja katsojaa puhutteleva. - Päähenkilön kärsimyksen ja syyllisyydentunnon kyllästämään sielunmaisemaan intensiivisesti ja fyysisesti pureutuessaan Järvenpää tavoittaa vahvan emotionaalisen uskottavuuden.”

Annina Karhu, Turun sanomat 29.10.2010


”Lähtöasetelma saattaa kuulostaa raskaalta. Teoksena on Dostojevskin muhkea klassikko Rikos ja rangaistus, jonka lukuisat hahmot yksi näyttelijä esittää monologina. Hyvin pian selviää, ettei yleisön tarvitse kamppailla pysyäkseen kärryillä. Sen sijaan voi nojata taaksepäin, nauttia ja viihtyä. Liekö ammattitaidon vai sisäsyntyisen karisman ansiota, näyttelijä Markus Järvenpää vangitsee yleisön heti puolelleen. Hän osaa ottaa pienen näyttämön intiimiydestä kaiken irti. - Tällaista pakottamatonta ja raikasta teatteria on antoisaa nähdä.”

Riina Nokso-Koivisto, Etelä – Saimaa 17.2.2012


KUVAT LEHDISTÖKÄYTTÖÖN