Sijaintisi: Etusivu > TEATTERI JURKKA > TEATTERIA VUODESTA 1953
 

Teatteria vuodesta 1953

Suomen ainoa ammattihuoneteatteri, vuonna 1953 perustettu Teatteri Jurkka, on toiminut samassa huoneessa Helsingin Kruununhaassa vuodesta 1954. Jurkka on jotakin ainutlaatuista suurten laitosteattereiden hallitsemalla teatterikentällämme.

Jurkan näyttämö on pieni, mutta laajenee tarvittaessa kuin maailmankaikkeus. Se on ollut milloin luoto ulkosaaristossa, milloin ylellinen olohuone Westendissä; se on ollut niin moderni toimisto kuin Peer Gyntin tai Hamletin maailma.

Hiki kihoaa pintaan niin näyttämöllä kuin katsomossa, teatterin magiaa voi hengittää, se voi tuntea ihollaan, luissaan ja ytimissään. Kadun äänet muuttuvat osaksi esityksiä, yleisö elää esitysten ilot ja surut samassa tilassa näyttelijöiden kanssa konkreettisemmin kuin teattereissa yleensä. Teatteri Jurkassa näyttelijä on aina lähikuvassa ja jokainen katsoja on aitiopaikalla.

Vaatimattomien resurssien kääntäminen taiteelliseksi voimaksi on ollut kova työ. Se on kuitenkin onnistunut. Esimerkkinä vaikkapa Atro Kahiluodon johtajakausi 90-luvulla, tai nykyinen Pasi Lampelan johtaman hallituksen kausi. Viime vuosina profiilia on luotu ennen kaikkea merkittävillä kotimaisilla kantaesityksillä, mutta myös railakkailla klassikkotulkinnoilla, joita on tehty mm. Jotunin, Strindbergin ja Shakespearen teksteistä. Kotimaisia menestyksiä ovat olleet mm. Pasi Lampelan, Juha Jokelan ja Laura Ruohosen nykynäytelmät. Teatteri Jurkan näyttämölle on rajallisista olosuhteista huolimatta saatu mahtumaan suuria näytelmiä.

Emmi ja Vappu Jurkka

Alkuaikojen Jurkan vahvojen naisten, Emmin ja Vapun, jälkeen Jurkassa on nähty monenlaisia vaiheita. Kaiken kaikkiaan on pieni ihme, että näin pieni teatteri on voinut selvitä uskomattomat 60 vuotta. Näyttämötaiteen laadulla ja persoonallisuudella Teatteri Jurkka on löytänyt yleisönsä ja profiloitunut merkittäväksi tekijäksi suomalaisella teatterikentällä. Helsingin Kruununhaan perinteisen kaupunkikorttelin teatterihuone on paitsi ainutkertainen luku Suomen teatterihistoriaa myös korvaamaton osa suomalaista nykyteatteria.

Emmi Jurkka (1899-1990) (yllä), teatterin toinen perustaja ja monivuotinen johtaja. Vappu Jurkka (1927-2012) (oikealla) jatkoi Emmin työtä huoneteatteri Jurkan johtajana 1981-1993. Kuvat Schillerin Kaksi kuningatarta -näytelmästä vuodelta 1975.

Jurkan historia kirjoissa ja kansissa

Jurkan historia on koottu sen 50-vuotisjuhlavuonna 2003 ilmestyneeseen kirjaan Jurkka – teatteri huoneessa, jonka on toimittanut Kaarina Kytömaa. Like 2003, ISBN 952-471-298-2. Kirja on myynnissä teatterilla ja kirjakaupoissa.

Lue myös

Emmi Jurkka Wikipediassa